Боядисване или полагане на тапети? » Лепене на тапети Варна
15438
post-template-default,single,single-post,postid-15438,single-format-standard,non-logged-in,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,qode-theme-ver-13.6,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive
 

Боядисване или полагане на тапети?

Боядисване или полагане на тапети?

Най-бързият и лесен начин да обновим дома си е чрез промяна на стенните покрития. Това може да стане с боя, тапети и комбинация от двете. За да решите кой е най-правилният избор за вас, трябва да направите преценка за разликите между различните варианти.

До преди няколко години бе модерно в помещенията да се направи стена или колона с тапет, като акцент. В последни години обаче се наблюдава завръщане на изцяло покриване на стените с тапети. В магазинната мрежа е налично изключително разнообразие от нюанси, шарки и текстури. Дигиталният печат на тапета намали цената на дизайна по поръчка, в това число могат да бъдат изработени и всякакви персонализирани изображения.

Ивиците и райетата в дизайна на тапети никога не са излизали от мода, но освен красиви, те могат да подобрят и пропорциите на помещението. Например хоризонталните ивици правят стаята да изглежда по-широка, докато вертикалните ивици правят таваните да изглеждат по-високи.

При изборът на цветове, следва да имате предвид следното. Тапетите са вече изработени и вие избирате от налични модели. Докато при боята могат да се смесят всякакви цветове, докато се получи желания от вас перфектен нюанс. Но трябва много внимателно да прецените как ще изглежда този цвят, когато се нанесе на стената и колко пласта от боята следва да се положат. Докато при тапета получавате точно това, което виждате и изненади не могат да се получат. Естествено, ако боядисате и резултатът не ви хареса, е необходимо просто да пребоядисате отново. Докато тапетът отнема малко повече време да се поправи, защото трябва първо да се премахне стария.

От основно значение е и предназначението на помещението. Във влажни помещения като кухня или баня, не е особено удачно да полагате тапети. Съвременните тапети са все по-издръжливи, но в тези стаи те са склонни да се белят. Поради това, тук по-удачният вариант е боя. Още повече, че в магазинната мрежа има достатъчно предложения, устойчиви на мухъл. За всички останали помещения обаче, тапетът или комбинацията боя с тапет, са отличен избор.

Когато правите своя избор, трябва да направите преценка и от гледна точка на издръжливостта във времето. В годините боята променя цвета си и със сигурност се нуждае от освежаване. Една стая обикновено ще трябва да се пребоядисва на всеки 3-5 години, понякога по-често в зависимост за какво и от кого се ползва помещението – дали е дневна, коридор, детска стая и т.н. На пазара съществуват вече нови бои, които ще ви позволят да изтриете всякакви следи, така че няма да се налага да пребоядисвате стената. Но те имат основен недостатък – резултатът е груб и по-малко визуално приятен.

Може да не мислите, че тапетите ще издържат на износването, причинено от деца и домашни любимци, но съвременният тапет е издръжлив и лесен за почистване. Той е изключително подходящ за помещения като трапезарии и спални, където има минимална влага. Ако имате домашни любимци или малки деца, но искате тапети, чистите винилови варианти са най -добрият ви вариант.

Що се отнася до цената като съображение при избор, обикновено е по-евтино да боядисате стаята, отколкото да я тапетирате. В същото време тапетът има тенденция да има по-дълъг живот, така че разходите се изравнят с течение на времето. Ако обаче сте човек, който предекорира на всеки няколко години, дълголетието на стенното покритие може да не е от значение. Но независимо дали избирате тапет или боя, получавате това, за което плащате. По – евтините варианти обикновено не издържат изпитанието на времето.

Когато говорим за цена, следва да съобразите, че евтината боя може да се нуждае от три слоя полагане, докато при качествената са достатъчни само два. Това е така, защото по-скъпата боя е по-непрозрачна и покрива много по-плътно. Така, от по-евтината боя ще трябва да закупите по-голямо количество и в крайна сметка разходите за двата вида бои почти се изравняват. Изводът е, че е по-добре да изберете качествена марка, която ще издържи по-дълго и ще изглежда по-красиво.

По същия начин стои въпросът и при тапетите. Евтините тапети са неикономични. Те са тънки и по – податливи на повреди. В някои случаи, ако стените ви не са в достатъчно добро състояние за боядисване (има пукнатини, липсва фина шпакловка), един дебел тапет с добро качество ще покрие дефектите в стените без разходи и бъркотиите, които са задължителни при шпакловане и боядисване.

Изборът между тапет и боя е повлиян от множество фактори. Дали боя, тапет или комбинация от двете, следва да изберете като съобразите както обективните разлики в характеристиките, така и от личното си възприятие за красив финал. Който и вариант да изберете, постигането на най-добър резултат зависи от изпълнението. При боядисване стените могат да останат на ивици, петна или капки. При тапетите шарките могат да не съвпадат, а отделните листи да имат разстояние или точно обратното – видимо да се застъпват. За това, ако не сте добър в боядисването или полагането на тапети, не експериментирайте. Обадете се на професионалист, който има както техниката на изпълнение, така и необходимите инструменти, за да я изпълни по най – добрия начин.

No Comments

Post A Comment

Call Now